De kers en de appelspintkever
30 mei 2016In 2014 hebben we in de tuin een Hedelfinger kers geplant. Een kruin op een hoge stam die vanaf het terras goed te zien was en de belofte van heerlijke zoete kersen mee bracht naar onze tuin.
Vorig jaar hebben we voor het eerst van de kersen kunnen proeven en we waren niet de enige: vogels en wespen lieten zich de kersen ook goed smaken. Niet erg!
Dit jaar hoopten we natuurlijk op meer. De hoeveelheid bloemen beloofde ook een mooie oogst. We hebben op 7 mei nog een mooie foto van de bloesem gemaakt.
Deze week wachtte ons echter een onaangename verrassing: de blaadjes van de kers hingen slap, aan de vruchtbeginsels was geen enkele ontwikkeling te bespeuren. Te droog? ’s Avonds maar een emmer water gegeven. Geen effect, de conditie leek alleen maar slechter te worden (op internet lazen we later dat een kers eigenlijk helemaal niet van te natte aarde houdt). Zaten er wellicht woelmuizen in de grond die de wortels hadden aangevreten? We hebben de aarde rond de stam vrij gemaakt van onkruid, maar er was geen enkele woelmuis-activiteit te ontdekken. De buurman geraadpleegd: heeft de boom misschien last van luizen? Nee dus.
Uiteindelijk hebben we ontdekt wat er waarnschijnlijk aan de hand is: in de bast van de kers zaten kleine gaatjes waaruit, blijkbaar door een insect, houtkruimeltjes geduwd werden. Is de boom wellicht besmet met de appelspintkever? In ieder geval lijkt het erop dat de graaf-activiteiten van een insect in de schors de sapstroom van de boom hebben onderbroken, waardoor de bladeren en de vruchtbeginsels niet voldoende vocht met voedingsstoffen kunnen ontvangen. De boom is dan ten dode opgeschreven en moet gekapt worden. We konden dat nog niet direct over ons hart krijgen. Daar maken we volgende week werk van. De restanten van de boom moeten zelfs uit de tuin want uit de verpopte larven van deze kever komen kleine vliegende monstertjes die weer andere fruitbomen kunnen besmetten. Onderzoek aan de stam zal uit kunnen wijzen welk insect hiervoor verantwoordelijk is. Tsja, het is niet alles rozengeur en maneschijn in de tuin.
Geef een reactie