Uitgelicht: Bamboe
2 juli 2015Wij zijn bamboe-liefhebbers. Redenen hiervoor zijn: de indrukwekkende verschijning, de enorme groeikracht, het feit dat ze ’s winters groen blijven en het geluid van het wuiven in de wind. Elk jaar is het weer een verrassing hoeveel nieuwe punten erbij komen.
Bamboe is grofweg onder te verdelen in twee soorten: woekerend en niet-woekerend (polvormend). Polvormend zijn o.a. de Fargesia’s. Deze kun je probleemloos in je tuin zetten, zonder het risico dat ze aan de wandel gaan. Woekerend zijn de Phyllostachys-soorten, de Pleioblastus en de Pseudosasa Japonica. Zeer agressief woekerend zijn de Bashania’s. Voor de woekerende soorten wordt een zgn. rhizoombegrenzer aangeraden. Dit is een kunststof barrière van zo’n 60 cm hoog, die voorkomt dat de ondergrondse uitlopers (rhizomen) door de tuin gaan wandelen.
Momenteel hebben we 18 verschillende bamboesoorten in onze tuin (waaronder 2 reuzen: Phyllostachys Parvifolia en Phyllostachys Atrovaginata) en er staan nog enkele op ons verlanglijstje.
De bamboesoorten in onze tuin:
Pleioblastus pygmaeus (laagblijvende bamboe)
Pseudosasa Japonica
Phyllostachys Bissetii
Phyllostachys Aureosulcata Aureocaulis
Phyllostachys Nigra
Phyllostachys Alata
Phyllostachys Aurea
Phyllostachys Atrovaginata
Phyllostachys Parvifolia
Bashania Fargesii
Bashania Qingchengshanensis
Fargesia Murieliae
Fargesia Murieliae Jumbo
Fargesia Rufa
Fargesia Robusta Campbell
Fargesia Nitida Pillar
Fargesia Nitida Black Pearl
Fargesia Nitida Winter Joy
Wikipedia over bamboe:
Bamboe is de benaming voor een aantal plantensoorten die een geslachtengroep (tribus) vormen van de grassen (Gramineae oftewel Poaceae). Dit tribus Bambuseae behoort tot het supertribus Bambusodae en de onderfamilie Bambusoideae. De naam bamboe is afkomstig uit het Maleis en in vrijwel alle talen bekend (als bambu, bamboo enz.).
De stengels bestaan uit dichte parallelle vezelbundels; ze zijn van binnen hol en worden op geregelde afstanden onderbroken door knopen waar de bladeren aanhechten.
De stam van bamboe kan in lengte variëren van enige centimeters tot meer dan dertig meter, en in diameter van enkele millimeters tot meer dan 25 centimeter. De grootste bamboe is de reuzenbamboe (Dendrocalamus giganteus) die tot 35 m hoog wordt en tot 30 cm dikke stengels heeft. De plant wordt in uiteenlopende klimaten aangetroffen, van koude berggebieden tot hete, tropische streken. Hij verspreidt zich hoofdzakelijk via zijn wortels, die zich ondergronds ver kunnen verspreiden om hier en daar nieuwe halmen boven de grond te laten komen.
Bamboesoorten groeien vaak heel snel. De snelst groeiende plant ter wereld is een bepaalde bamboesoort waarvan reeds groeisnelheden van een meter per dag zijn waargenomen. Dit is drie keer zo snel als de snelst groeiende boom. Bamboe is de laatste jaren sterk in opkomst als tuinplant. Vooral de groep Fargesia uit de bamboefamilie is in opkomst doordat deze soorten in een pol groeien en dus geen uitlopers hebben zoals vele andere bamboesoorten wel hebben.
Geef een reactie